Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Πασχαλινά τσουρέκια

Τα τσουρέκια δικά μου, η συνταγή της φίλης μου Αφροδίτης!!
Υλικά
  • 1 κιλό και 2-3 χούφτες ακόμα αλεύρι (για τσουρέκια, εγώ χρησιμοποιώ το ROBIN)
  • 50 γρ. μαγια φρέσια ή 25γρ μαγιά ξηρή
  • 250 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
  • 6 αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
  • 1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό
  • 1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1κ.σ μαχλέπι
  • 1κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • λίγο αλάτι
  • ξύσμα & χυμό απο 1 πορτοκάλι

Ετοιμασία
  1. Ζέσταινουμε το γάλα, διαλύουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι. Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει για 30' τουλάχιστον.
  2. Εντωμεταξύ ανακατεύουμε τα αυγά με την ζάχαρη εώς οτι αφρατέψουν και ασπρίσουν, 
  3. στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
  4. Βάζουμε το βούτηρο να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει
  5. Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα με τα αυγά και ριχνουμε την μαγιά
  6. Ζυμώνουμε όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά.
  7. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλέυρι και το βούτυρο σιγά σιγά, εως ότου μας γίνει μια μαλακή, πολυ αφράτη και κολλώδες ζύμη.
    Τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο . Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο. Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .
  8. Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός . Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή , θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
  9. Μετά απο 2 ώρες περίπου, λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.Την αναδίπλωνουμε λίγο για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε παλι να γίνει.
  10. Μόλις η ζύμη μας έχει γίνει πάλι πλάθουμε τα τσουρέκια μας.
  11. Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
  12. Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος... για 25 λεπτα μάλλον, στους 180 C. Μέχρι να ροδίσουν... (ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C)

Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!

Και σε συσκευασία χειροποίητου δώρου για μαμά, πεθερά & κουμπάρα :)



2 σχόλια :

manousina είπε...

Και του χρόνου!!!
Χρόνια Πολλά!!!

Κουζινόγατα είπε...

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!!
Η συνταγή είναι εγγύηση! Και φέτος απίθανα μου έγιναν!!!

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε... σχολιάστε!

Μόνο παρακαλώ γράψτε ελληνικά και όχι με κεφαλαία!